DELFIINIDE OMADUSED – elupaik, toitumine, intelligentsus ja palju muud

Aidake saidi arendamisel, jagades artiklit sõpradega!

Delfiinid on veeimetajad, keda iseloomustab kumer suu, mis annab neile püsiva naeratuse. Sel põhjusel ja muude omaduste tõttu, nagu uudishimulik ja sõbralik iseloom, on nad ühed loomad, kes inimestele kõige rohkem meeldivad. Praegu on delfiine 43 erinevat liiki, millest 38 on mere- ja 5 jõeliiki.

Kui soovite rohkem teada saada delfiinide omadused, süvenege sellesse Green Ecologisti artiklisse, mida teile tutvustame, sest siin räägime nii selle füüsilistest omadustest kui ka elupaigast, toidust, paljunemisest, intelligentsusest ja nendega seotud üksikasjadest.

Delfiinide füüsilised omadused

Need on delfiinide peamised omadused:

  • Delfiinid on lihasööjad vaalalised ja lisaks on nad odontotseedid, st neil on hambad.
  • Neid iseloomustab kaks külgmist uime ja kolmnurkne uim ülaosas koos a horisontaalne saba Nad kasutavad enda ja nokakujulise koonu edasiliikumiseks.
  • Nendel veeloomadel on a sile ja kummine nahk, tavaliselt sinakashalli värvi, kuigi see võib olla ka must, valge, helehall, sinakas või isegi roosa ning tavaliselt on seljal muu kehaosaga võrreldes tumedam värv. Siit saate rohkem teada Amazonase roosade delfiinide kohta.
  • Naha all on neil isoleeriv rasvakiht.
  • Delfiinid peavad tõusma ookeanide või merede pinnale, et hingata erinevate ajavahemike järel. spiraal.

Delfiinide elupaik

Delfiinidel on globaalne levik, see tähendab, et nad on pärit kõik, Ecuadorist subpolaarsetesse piirkondadesse, vältides äärmiselt külma vett, kuigi enamik liike on koondunud parasvöötmesse ja troopilistesse piirkondadesse.

Tavaliselt nad elavad madalad mered mandrilavadel ja kuigi enamik delfiiniliike on mereline, on ka neid, kes elavad magusad veed. Delfiinide levik ja elupaik on iga liigi puhul erinev, kuigi kõik saavad vajaduse korral oma elupaika muuta.

Mida delfiinid söövad

Kuigi delfiini tarbitava toidu kogust on täpselt raske määrata, jääb keskmine päevane tarbimine 2–10% vahele tema kehakaalust. Nende toitumine on palju keerulisem ja mitmekesisem, kui me arvame, ning see võib muutuda ka geograafiliselt ja hooajaliselt.

Kuigi sardiin (Sardina pilchardus) on üks olulisemaid kalaliike delfiinide dieet, on need vaalalised toidu osas oportunistlikud, mis tähendab, et nad toituvad mis tahes liiki kala või muud piirkonnas leiduvad organismid, mille tulemuseks on toitumine, mis koosneb suurest hulgast kaladest ja laiast hulgast saagist.

Kui keskendume sellele geograafiliselt, saame need hakkama näiteid delfiinide toitmisest:

  • On täheldatud, et Euroopa delfiinide kõige olulisem saakloom on: sardiin, anšoovis (Engraulis encrasicolus), stauriid (Trachurus trachurus) või makrell (Scomber spp.).
  • Briti vetes heeringas (Clupea harengus L.), kilu (Sprattus sprattus) ja kalmaar, nt Todaropsis eblanae.
  • Prantsuse rannikul seevastu on delfiinide saagiks peamiselt gádidod, eelistatavalt põhjaputassuu (Micromesistius poutassou) või Trispterus spp. Edasi kala ja kalmaar, delfiinid söövad ka mõningaid vähilaadseid, nt krabid, mõned molluskid, eriti peajalgsed, näiteks kaheksajalgja plankton.

Selle teabe lisamiseks lugege seda teist rohelise ökoloogi artiklit teemal Mida delfiinid söövad ja kus nad elavad.

Delfiinide jahitehnika

Need on jahitehnikad, mida delfiinid enim kasutavad:

  • Üks saagi leidmiseks enim kasutatud tehnikaid on käitumine söödapallitamine ("Söödapall"), kus rühm delfiine ujub ringis ümber kalaparve, sundides kalaparve enda sekka varju otsima ja takistades omakorda kaladel põgenemast, mille tulemusena tekib nende vahele pall, mis muudab nad kergeks saagiks. . Nii on delfiinidel väikeses piirkonnas ohtralt saaki.
  • Teist tehnikat toidu püüdmiseks nimetatakse korreldamine ("järeldus") ja seda kasutatakse tavaliselt madalas vees või selle läheduses. See meetod seisneb kalade jälitamises madalasse vette või kitsastesse ja väikestesse kohtadesse, kus nad on lõksus ja kus neil pole võimalust põgeneda. Sellistes tingimustes saavad delfiinid kasu kalade piiratud liikuvusest, et paremini rünnata.
  • Lisaks nendele tehnikatele saavad ka delfiinid toitu otsima kajalokatsiooni järgist tekitavad helilaineid, mis põrkuvad loomadelt või muudelt neid ümbritsevatelt objektidelt, ja delfiinid saavad teavet lainete tagasilöögist eralduva kaja kaudu. Nende helilainete loomise kaudu saavad delfiinid teavet nende loomade või objektide suuruse, suuna, kauguse ja paksuse kohta, millest nad põrgavad, andes neile seega olulist teavet, et delfiinid saaksid kindlaks teha, mis tüüpi müra objekt on. umbes. Kajalokatsioon on eriti oluline pimedates kohtades või seal, kus valgust napib.

Delfiinide paljunemine

Delfiinid sünnitavad ja kasvatavad poegi nagu meie, inimesed, st nad on ellujäänud loomad. Nad imevad oma poegi kuni kaheksateist kuud ja jäävad ema juurde kuni kolme aastani. Selle aja jooksul hoiab neid teine delfiin (kas isane või emane) ja on ainus delfiin, kellel ema lubab vasikale läheneda. Delfiinidel on rohkem kui üks paar kogu oma elu jooksul ja sünnitavad üldjuhul korraga ainult ühe vasika.

Delfiinide intelligentsus ja nende käitumine

Delfiinid nad elavad mandades, enamasti kuni 12 delfiinist koosnevates rühmades, kuigi avaookeanis ühendavad delfiinid mõne rühma kokku, moodustades suured karjad. See on andnud neile a kõrgelt arenenud sotsiaalne käitumine. Nendes rühmades peavad delfiinid koos jahti, tehes koostööd oma saagi püüdmiseks, isegi jahtides või valvades kordamööda; isegi nii on mõned liigid, kes eelistavad toitu eraldi otsida.

Teisest küljest on need imetajad varustatud suur intelligentsus nad suhtlevad läbi kiljub ja vilistab, kuigi võimalus, et delfiinidel on keel, pole tänapäeval veel teada. Tegelikult on teada, et mõnes perekonnas on igal delfiinil oma iseloomulik vile ja selle oma vile põhjal võivad delfiinid tunneb kergesti ära teisi konkreetseid isikuid nad pole ammu näinud.

Kui olete seda kõike nende uskumatute veeimetajate kohta teadnud, soovitame teil lugeda seda teist artiklit maailma 10 kõige intelligentsema looma kohta, sealhulgas delfiinid.

Kui soovite lugeda rohkem sarnaseid artikleid Delfiinide omadused, soovitame teil siseneda meie kategooriasse Metsloomad.

Bibliograafia
  • Marçalo, A., Nicolau, L., Giménez, J., Ferreira, M., Santos, J., Araújo, H. jt. & Pierce, G. J. (2022). Hariliku delfiini (Delphinus delphis) toitumisökoloogia Lääne-Pürenee vetes: kas sardiini (Sardina pilchardus) arvukuse vähenemine on mõjutanud delfiinide toitumist? Merebioloogia, 165(3), 44.
  • Au, W. W. ja Simmons, J. A. (2007). Kajalokatsioon delfiinidel ja nahkhiirtel. Füüsika täna, 60(9), 40.
  • Silva, M. A. (1999). Harilike delfiinide Delphinus delphis toitumine Portugali mandriranniku lähedal. Ühendkuningriigi merebioloogia ühingu ajakiri, 79(3), 531-540.
  • National Geographic. (2015–2020). Delfiinid. National Geographic Partners, California.
Te aitate arengu ala, jagades leht oma sõpradega
See lehekülg teistes keeltes:
Night
Day